Kamerás mobilok

Legjobb kamerás mobilok 2018

Az okostelefonokba szerelt kamerákat nem olyan könnyű rangsorolni, de azért lehetséges egy viszonylag objektív toplista elkészítése. A mobilok igazán óriási fejlődésen mentek keresztül, akár az utóbbi 5-8 évben is. Manapság egy mobiltelefontól már sokkal többet várunk el, mint a kommunikáció lehetősége, bár, ezen a téren is rendkívül sokat fejlődtek az okostelefonok. Elég, ha csak a számtalan ingyenes üzenetküldő-csevegő alkalmazást említjük. De nincs ez másképpen a beépített kamerákkal sem,  ha még néhány évvel ezelőtt a mobílba integrált kamera csupán arra volt alkalmas, hogy „rendes” fényképezőgép híján, tudjunk lőni egy-két épp hogy elviselhető minőségű képet, addig mára némelyik okostelefon modellbe olyan kamerákat és azokat kiszolgáló szoftverbázist építenek be a gyártók, hogy hagyományos digitális kamerák némelyike elbújhat mellettük. Nos, a következő lista leginkább az ebben a tekintetben legjobb okostelefonoknak van szentelve. Felmértük, melyek a jelenleg megvásárolható legjobb kamerás mobilok, illetve melyiket érdemes megvenni, azaz – melyek a legjobb kamerás mobilok, tekintsük is meg…

  1. Samsung Galaxy S7/S7 Edge

A mobiltelefon piac egyik vitathatatlanul vezető gyártója a Samsung, a Galaxy modellje pedig mindig az év csúcsmodelljét jelentik, idén sem történt másképp. Attól függetlenül, hogy az idei Galaxy külsejét tekintve alig megkülönböztethető a koreai gyártó tavalyi modelljétől, a vezető helye biztosított. Hiszen a ténylegesen említésre méltó és első helyezést megérdemlő okosságokat a burkolat rejti, olyanokat, mint az erősebb rendszerchip, amely most folyadékhűtést kapott, annak érdekében, hogy a forró telefon ne merítse le gyorsan az akksit.

Érdekesség továbbá, hogy az AMOLED kijelző értesítési területe folyamatosan aktív. Ami a kamerát illeti – az idei modellben a Samsung egy bátor döntéssel csökkentette a hátoldali kamerát 12 megapixelesre, azonban ezt nem spórolásból tették. A szenzorméret megtartásával még rossz fényviszonyok mellett és szebb és kontrasztosabb képeket készít a kamera, mint elődje.  Mindenképpen meg kell említenünk a kiegészítők között helyet kapott 360 fokos kamerát, a Samsung Gear VR-t használók az így rögzített témákat csodás minőségben tekinthetik meg.

Tehát, megvan a vitathatatlan első helyezettünk, a Samsung Galaxy S7 és S7 Edge.

  1. LG G5

Az MWC-n elhódított díjak sokasága is bizonyítja, hogy az LG helye igazán a legjobbak közt van. A vezető csúcsmodell okostelefonjuk, az LG G5 igazán nagy változásokon ment keresztül – a felépítése teljesen megváltozott, az idáig lepattintós hátlapot leváltotta az egybeépített dizájn, természetesen nem olyan egyszerűen.

A legújabb G5-nek az alja lepattintható, ennek köszönhetően az akku csere másodpercek kérdése, azonban akár extra médiadekket is csatlakoztathatunk, vagy akár kiegészítő kamerát. Ez az egyik legfőbb oka, hogy listánkon a második helyet kapta az LG G5-je. A felettébb újszerű kiegészítőkkel, mint például a „fejetlen BB8” kialakítású, gurulós, telefonról vezérelhető kamerával már-már a profi minőséggel vetélkedő képeket rögzíthetünk, illetve használhatjuk külön kijelzőt alkalmazó VR szemüveg formájában egyaránt.

A második helyet listánkon az LG G5 kapja, egy igazán modern okostelefon, mindennel, amit csak egy kategóriáját képviselő mobil telefon tudhat, és nem utolsó sorban – tökéletes kamera megoldásokkal.

  1. Xiaomi MI 5  

Magyarországon változatlanul nem sokan ismerik ezt a kínai gyártót, pedig egy igazán jó minőségű, élvonalbeli készülékeket gyártó vállaltról van szó. Egyéb rovatainkban már találkozhattak akár tévékészülékeikkel, akár táblagépeikkel. Okostelefonjaikkal még nem igazán találkozhattunk, de már itt az ideje. Hiszen a távol-keleti piacokon már jelentős hódításokat tudhat magáénak a Xiaomi.

A kínai készülékekről elterjedt hiedelmekkel ellentétben ennek a gyártónak a készülékei igazán jó minőséget képviselnek. A MI 5-öt ugyan az a Snapdragon proci hajtja, mint az olyan vezető márkák, mint az LG, Sony, Samsung csúcsmodelljeit, és mindemellett kérhetjük 4 GB memóriával, illetve 128 GB tárhely kapacitással is. Az igazán csinos és elegáns kivitelezés mellett, olyan csúcskategóriás dolgokat találunk, mint az ujjlenyomat-leolvasó, illetve a 16 Megapixeles kamera a hátlapon – ez a fő oka, hogy ebben a felsorolásban a sziklaszilárd harmadik helyet kapta. Ha a 128 GB-os változat alig 100 ezer forintos indító árát tekintjük, minden bizonnyal a legtöbb olvasónk meglepődik, igen, már ennyiért megkaphatjuk a 2016 év stabilan harmadik legjobb kamerás mobilját.

  1. Sony Xperia X

Igazából nehéz volt a döntés, hogy melyik gyártót is hozzuk a negyedik helyen,. illetve hogy szerepeltessük-e a Sony legújabb modellsorát ezen a listán. Hogy miért? Az új szériában a Sony tulajdonképpen azon kívül, hogy hozta a többi csúcskategóriás készülékbe épített Snapdragon processzort és hardveralapot, igazán újat, vagy „nagy durranást” az elődjeihez képest nem mutatott be.

Nagy felhajtás övezte a bemutatót, azonban semmi igazán nagyszabású, egyedi nem bújt meg a névváltás mögött. Azonban amiért viszont ha más listán nem, de ezen mindenképpen helyezést kellett hogy kapjon – az a hátoldali 23 megapixeles kamera, amely 0,1 másodperc alatt fókuszál, sőt, a prediktív autófókusz kitalálja a célszemély mozgását is. Ezt a funkciót igazán értékelni fogják, akik már próbáltak például mozgásban lévő gyereket vagy háziállatot fotózni. A 12800-as érzékenységű ISO pedig külső térben is értékelhető képeket képes készíteni. Szóval, a vitathatatlan negyedik helyezettünk is megvan.

  1. HTC One M10

Szegény HTC egy ideje elveszítette azt az androidos piacvezető szerepet, amit a Desire környékén, még a hőskorban vívott ki magának. Egy idő után az elbaltázott marketingnek, a többiekhez képest késői termékbejelentéseknek és az akadozó szállításoknak köszönhetően lecsúszott az érdekes, de nem jelentős gyártók közé, ahonnan azóta se tudtak igazán visszakapaszkodni az élbolyba.

A vállalat a legújabb okostelefon modelljét világelső kamerával fogja felvértezni – ezt hallhattuk a hivatalos bejelentésekben.  A “világelső” szó nyilván valamilyen teljesen új, a kamerákra jellemző funkcióra utal, míg a “világklasszis” azt jelentheti, hogy a képrögzítő apparátusok a legjobbak közé fognak tartozni. Nem ez az első alkalom, amikor valami ilyesmit hallani a HTC 10 kameráiról, a cég már máskor is utalt arra, hogy következő csúcstelefonjukkal magasra helyezik a lécet a fényképezést illetően. Nos, a gyártó betartotta ígéretét és ténylegesen egy fantasztikus kamerával vértezte fel a HTC 10-et.

A HTC 10 egyéb specifikációi: 5.1 colos QHD AMOLED megjelenítő, Qualcomm Snapdragon 820 lapka, 4 GB RAM, 32 GB bővíthető belső tárhely és C típusú USB port.


Természetesen a jelen listánk is, mint az egyéb “legjobb” rovatban található cikkünk, folyamatosan frissülni fog, nyomon követve a piac változásait, a legújabb trendeket és az okostelefon gyártóknál megfigyelhető újdonságokat. Legyen rendszeres olvasonk és értesüljön elsőként a legfrissebb hírekről!