PC monitorok

Legjobb PC monitorok 2018

Sok mindenen lehet, illetve érdemes is spórolni egy asztali számítógép összeállítása során, de van amin semmiképpen sem, ez pedig a monitor. Hiszen ez az a felület, amit hosszú órákon át nézünk, ennek minősége és jellemzői egyenes összefüggésben vannak az egészséges látásunk megőrzésével. Ezen kívül, természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű képet látunk és hogy például milyen felbontásra képes a monitorunk. Számos egyéb jellemző is sokat nyom a latban, azaz, ha a PC monitorok széles választékát nézzük, és szeretnénk egy igazán jó készüléket vásárolni, könnyen lehet, hogy a választási lehetőségek sokaságától elbizonytalanodunk és nem tudjuk eldönteni, melyik gyártó, mely modellje lenne leginkább megfelelő. Lejjebb publikált listánkkal ebben szeretnénk segítséget nyújtani, egy teljesen objektív, elfogulatlan felsorolást olvashat, az idei év legjobb PC monitorjaiból. Leírjuk röviden mindegyiknek az előnyét, a hátrányát, illetve összegezzük, hogy miért is gondoljuk, hogy helye van a listánkon.  

  1. ASUS RoG Swift PG278Q

Asus RoG

Ezt a monitor igazán ki lett találva az ASUS-nál, illetve olyan technológiákkal turbózták fel, amelyek kivétel nélkül egy PC-játékos hasznára lesznek. A 27 colos képátló csak a kezdet, de már elegendő arra, hogy beleéljük magunkat a játékba. WQHD felbontásssal van ötvözve az egész, tehát még egy felsőbb polcról levett (kb. GTX 770 feletti) GeForce-al is kihajtható. Mivel a monitor G-Sync modult kapott, a GeForce különösen fontos ebben az esetben, így nem kell tartanunk az akadozásoktól és a kép sem fog szétesni. A válaszidő 1 ms, LCD-ben jelenleg ennél nem igazán van jobb, ezen felül megoldották a 3D-t is, hiszen a monitor 120/144 Hz-es frissítésre képes. USB 3.0 hub-bal is felvértezték, ami szintén jól jön és gamer monitor létére meglepően barátságos a kivitelezés is, mivel pivot mód és VESA felfogatási lehetőség is van. Cserébe mindössze a minimálisan rosszabb betekintési szögeket és a kissé borsos árat kell megemésztenünk.

  1. Dell U2713HM

Dell U27..

Nem mondható olcsónak, azonban nem is vállalhatatlanul drága a Dell már bizonyított IPS-es monitora. A 27 colos átmérőhöz WQHD felbontást kapunk, kimagasló képminőség, felettébb sok kapcsolódási lehetőség, illetve USB hub is tartozik. A kép minősége abszolút nem hagy kívánnivalót maga után, egyszerűen jó a képe, ráadásul a sebessége is jónak mondható, így aki nem hardcore fps-bajnok, annak egyértelműen elnyeri a tetszését. A külső kivitelezés, a dizájn teljesen visszafogottnak mondható, sőt, még olyan dolgoktól sem kell tartanunk, hogy például a káván erős kék led lesz vagy bármilyen olyan dolog, amivel el lehet rontani egy jó monitort.

  1. Samsung S24D391HL

Samsung S2

Ezt a saját árszegmensében mindenképpen különlegesnek számító Samsung monitort már 50 ezer forint alatt megszerezhetjük. A különlegesség leginkább a külsőre irányul, mivel ez a monitor fehér, és halvány, kék keretet kapott, ez egyértelműen elnyeri majd sokak tetszését. Természetesen a belsőt se lett elhanyagolva a Samsung által, azaz nem csupán egy olcsó TN panelt, hanem egy PLS-t rakott a 23,6 colos modellbe a gyártó. Ez biztosítja a tökéletes színhűséget és a 178 fokos betekintési szögeket, a válaszidő pedig kb. 5 ms, ami igazán jó és pld. egy átlagos játékhoz épp elegendő. Az áramfogyasztása is szerencsésen alacsony: átlagos használatnál mindössze 21 wattot kér ez a különlegesen dizájnos PC monitor.

  1. LG 34U95

Lg monitor

Az LG saját gyártósorral rendelkezik, ellentétben a legtöbb monitorgyártóval, ami egy igazán komoly előnyt biztosít számára, de ez se minden. Ami még ennél is fontosabb talán, hogy a fejlesztésre szintén nagy összegeket áldoz, ennek tudható be, hogy teljesen új, hasznos és innovatív fejlesztéseket láthatunk időről időre a vállalattól. Az LG az IPS továbbfejlesztése mellett kötelezte el magát, így született meg az AH-IPS, ami a csodás betekintési szögeiről, jó fényerejéről, illetve mindemellett  viszonylag alacsony áráról vált ismertté. Időközben az AH-IPS még tovább fejlődött, így ma már 10 bit/színes színkeverésre képes, nagyfelbontású paneleket is gyárt az LG, melyeknél a válaszidő is vállalható (5 ms).

Az évek során a programok kezelőfelülete és a PC-használat úgy változott, hogy egymás mellé pakoljuk az ablakokat, a kezelőpanelek pedig a képernyő oldalára kerülnek. Éppen ezért a 4:3 vagy 5:4 után nagy előrelépés a 16:9-es képarány, de még jobb, ha egyből az LG 21:9-es monitorát választjuk. A 34U95 konkrétan 34 colos, 3440×1440 felbontású és 21:9-es, vagyis nagyon széles – mintha két monitort tettünk volna egymás mellé. Az eredmény egy impozáns és nagyon jól használható, profi monitor. Aki a vételárat és/vagy az átlót sokallja, olcsóbb és kisebb modellt is választhat.

5. Acer Predator GN246HLB

Acer Predator

Ebben az esetben egy vérbeli játékos monitorral nézünk szembe, ami mind dizájnban, mind pedig technikai adottságokban a játékosoknak kedvez. A 24 colos, Full HD kijelző jól néz ki, jól mutat egy dizájnos játék PC mellett. Sajnos a használhatóság már nem tökéletes, azaz nincs pivot mód és szabadon, minden irányban állítható zsanér, azonban ez talán egy leginkább „gamer” PC monitornál megbocsájtható. A belsőnél TN panellel kell számolnunk, de abból mindenképpen egy jobb minőségűt találunk benne, amit a jó fényerő és kontraszt mutat egyrészt, másrészt az 1 ms-os válaszidő és a frissítési ráta, amely 144 Hz. Ebből az is kikövetkeztethető, hogy a monitor támogatja a 3D-t is, mégpedig az aktív módot, amihez már csak egy megfelelő, aktív szemüveges rendszerre van szükség és azonnal a legjobb PC-s 3D megjelenítési módot láthatjuk. Sajnos G-Sync nincsen a monitorban, viszont az ára igazán barátságos.


Legjobb PC monitor listánk folyamatosan frissül, figyelemmel kísérjük az összes gyártó friss modelljeit, és ahogy olyan PC monitorral találkozunk, aminek úgy véljük, hogy itt a helye, azt azonnal Ön is látni fogja. Tehát, listánk objektív, mivel nem érdekünk egyik gyártó modelljeit sem kiemelni, illetve naprakész, így tényleges segítséget nyújthat Önnek a PC monitor választásban, vásárlásban.