Trendek

2015 egyértelműen újra a technikai áttörések éve volt. Berobbant az új Windows 10, megérkezett a Samsung S6 edge, az okosórák egyre szélesebb választéka bővült a várva várt Apple Watch-al, az új Intel Skylake processzorok frissítették az IT technológiákat, az iPhone 6S és iPad Pro, az android-s tévék és még sok remek fejlesztés és technológia került terítékre ebben az évben. Idézzük fel a 2015-ös esztendő biztosan listavezető technikai újdonságait.

Kijelenthetjük, hogy a Windows 10-et már minden Microsoft felhasználó várta. Ez nem is csoda, hiszen a Microsoftot sújtó átok, mi szerint a Windows-ok minden második kiadása válik csak igazán sikeressé, erről a szériáról is elmondható. Az elődjét, a Windows 8-at szó szerint ki nem állhatta a piac és alig várta mindenki a 10-est, melyben az összes hiba és hiányosság ki lett küszöbölve. Visszatért a Start menü, sokkal barátságosabb a kezelőfelület, több asztalon is dolgozhatunk egyszerre. Egy Spartan nevű új böngészőt is kapott a rendszer, mely támogatja a hangalapú keresést is, illetve Cortana hangon megszólaló asszisztensként is üzemel. Azonban talán a legnagyobb előrelépés abban történt, hogy a Windows 10 egyesíti az összes Windows alapú eszközünket, folyamatosan szinkronizálva azokat egymással. Mivel, többek közt, Windows 10 fut az új Microsoft Lumia okostelefonokon is, ez által az összes tartalmat és az appok legjavát könnyedén elérhetjük bárhól és bármikor.

A televíziók piacán idén talán semmi sem keltett akkora visszhangot, mint az androidos tévék. Több vezető gyártó, mint pld. a Sony és a Philips is erre a fejlesztésre alapozott az új tévé-készülékeik fejlesztésénél. Természetesen az összes vezető képalkotási technológia mellett, mint az UHD 4K felbontás vagy az Ambilight sok-sok egyéb biztosítja ezeknél a csúcsminőségű tévéknél a lenyűgöző képtisztaságot, kontrasztot, telt és részletgazdag képet és a magával ragadó élményt. Azonban az Android rendszer lehetővé teszi, hogy talán a legjobban és legkényelmesebben kihasználható okostévék közé emelje a Sony és a Philips remek készülékeit. Az Android platform mindenki számára ismert már a mobiltelefonok világából, nos, immár ezek az okostévék is ezen a platformon működnek. Ez nem jelent kevesebbet, mint hogy a számtalan Google-play applikációhoz hozzáférhetünk okostévénk képernyőjén is, illetve élvezhetünk számos kifejezetten az androidos tévé-készülékekre gyártott appot. Mindezt folyamatosan szinkronizálva a telefonunk vagy táblagépünk tartalmával, filmeket, játékokat és egyéb tartalmakat tölthetünk le könnyedén Android TV-re. Vitathatatlanul jó irányba fejlesztett a Sony és a Philips, az új androidos tévéik gyorsan közkedveltek lettek az év során.

Az okostelefonok világában ebben az esztendőben a legnagyobb várakozásnak a két vezető márka, az Apple és a Samsung legújabb modelljei voltak. Míg az almás gyártó az iPhone 6S-el hódította meg rajongóit, addig a Samsung sem maradt le, és piacra dobta a jól ismert Galaxy modellsor legújabb, S6 edge okostelefonját. Mindkét modell azonnal gyártók rajongóinak kedvencévé vált, lévén hogy igazán csúcsmodellekről beszélünk, ezeknél a készülékeknél semmi kompromisszumot nem hagytak a piacvezető gyártók. Minden létező mobiltechnológiai újdonsággal, frissítéssel el vannak látva, amit természetesen az áruk is hűen tükröz. Azonban nem mehetünk el szó nélkül a szintén idén debütált Microsoft Lumia okostelefonok mellett. A híres gyártó egy széles modellválasztékot dobott egyszerre a piacra, melyből mindenki kiválaszthatja a számára ideálisan megfelelő mobiltelefont. Egyaránt megtaláljuk az akár komoly munkára is alkalmas csúcsmodelleket, mint pld. a Lumia 950 XL, mely a tökéletes „üzleti mobil” megtestesítője, nyolcmagos processzorának és 32 GB memóriájának köszönhetően. A Lumia 930-as 20 megapixeles kamerájával a fényképezés nagy kedvelői is teljesíthetik összes vágyukat, de az olcsóbb modellek is tökéletes ár/érték arányt képviselnek, a széles színválasztékkal pedig minden felhasználó még inkább személyessé varázsolhatja Microsoft Lumia okostelefonját. Ami pedig teljesen egyedivé teszi a Microsoft mobiljait, hogy az iOS és Android platformokkal ellentétben, ezeken Windows 10 rendszer fut, így minden számítógépünkkel, és Windowsos táblagépünkkel folyamatosan szinkronizál, és tartalmainkat bárhól elérhetjük mobiltelefonunkról is.

A táblagépek terén is voltak várható nagy durranások idén. Az új iPad Pro és a Samsung Galaxy Tab S modellsora elhozta a felhasználók számára az összes várt technológiai újítást. Az iPad Pro az eddigi legerősebb tabletje az Apple-nek. Ez a táblagép még csak most kerül a boltokba, ezért egyelőre a gyártó által beharangozott újdonságokra és a márkáról közismert csúcsminőségből kiindulva tudjuk megelőlegezni az iPad Pronak az idei év nagy durranásai között a vezető helyezések egyikét. Mindazonáltal a 12,9 hüvelykes 5,6 millió pixeles Retina kijelzővel, az asztali PC-k teljesítményével vetélkedő 64 bites A9X chippel, a korszakalkotó Apple Pencillel és az új Smart Keyboarddal az új iPad Pro, a várakozásoknak megfelelően, biztosan elnyeri az Apple rajongók korlátlan tetszését. A Samsung Galaxy Tab S modellsoráról szintén csakis úgy beszélhetünk, mint a táblagépek csúcskategóriáját képviselő tabletekről. A Samsung csak fejlesztette és felvértezte a legújabb technológiákkal a már jól bevált Galaxy Tab sorozatot, így a már ismert és közkedvelt sorozat idén is robbantott az új Galaxy Tab S modellsorral.

Az okoskütyük számára az idei év egyértelműen a kitörés éve volt. Számos gyártó lépett be erre a piacra. A vezető modellek közt természetesen jelen van az Apple okosórája is, az Apple Watch, bár a gyártótól már megszoktuk a magas árkategóriát, okosórájuk tekintetében talán még aránytalanul magas ez az összeg. A Sony sem maradhatott le és előrukkolt idén a SmartWatch 3-ik modelljével, amely már megfizethetőbb áron kapható. Míg az LG G Watch W100 modellje képviseli a márkás okosórák között a legolcsóbbat. Ha pedig a vitathatatlan csúcsmodellre vágyunk, akkor itt a legújabb, novembertől hazánkban is kapható Samsung Gear S2 és S2 Classic új generációs, pór és vízálló okosórája, mely árban kb. megegyezik az Apple Watch-al, viszont többet tud annál.

Azonban kudarcokkal és változásokkal is tarkított volt a 2015-ös esztendő. Nem váltak be pld. a Google reményei, melyeket a teljesen új, moduláris okostelefonjához fűzött. Ez a készülék egy hagyományos PC-hez hasonlóan a felhasználó által lett volna fejleszthető, azaz külön egységek egyszerű cseréjével, akár a processzort, akár a memóriát, akár a kamerát cserélhetnénk le, mint egy lego készletben. Azonban a jó ötletnek tűnő elképzelés egyelőre bukott. Állítólag 2016-ra tették át a fejlesztését. Szintén érdekes idei hír, hogy a Samsung befejezi a fényképezőgép gyártást, sajnos nem vált be a cég előrejelzése, hogy 2015-re a tükörnélküli cserélhető objektíves (MILC) gépek piacának éllovasa lesz. 2010 óta a széria minden évben veszteséget termelt, így racionális döntést hozva a Samsung kivonul a fényképezőgépek piacáról.

Az idei év az előrejelzéseknek megfelelően a hordozható technológiák fejlődésének éve volt. Vessünk egy pillantást arra, hogy előreláthatólag mi vár ránk a következő, 2016-os esztendőben.

Mi várható 2016-ban?

A 2016-os évben is folytatódik a viselhető technológiák, az okos-kiegészítők és az egyre jobban digitalizálódó otthonok trendje, továbbá a virtuális valóság és innovatív kijelzők éve lesz.

Érdekesség képen: nemsokára találkozhatunk egy igazi okosgyűrűvel. Egy francia divatház, az Emanuel Ungaro, és egy hordozható eszközöket gyártó cég, az Omate közös munkáját dicséri az Ungaro okosgyűrű. A csodálatos „okosékszer” anyaga 18 karátos arany, illetve ezüst is lehet, ezt a vásárló pénztárcájának vastagsága határozza meg. Mint ahogy azt is, hogy a díszítés milyen drágakőből készüljön, mely lehet akár kék topáz, opál, ónix, zafír vagy éppen rubin. A gyűrű működésének lényege, hogy Bluetooth LE kapcsolaton keresztül összepárosítható a telefonunkkal, és ha befut egy hívás az általunk megadott személyek valamelyikétől, akkor azt rezgéssel jelzi. Beépített akkumulátora egyetlen töltéssel akár 5 napon keresztül is bírja szusszal, míg a legfőbb erőforrást egy 32 bites ARM Cortex M0 processzor köré épült Nordic Semiconductor integrált áramkör jelenti. Az Ungaro okosgyűrű novemberben kerül a boltokba, de még csak az iPhone-okkal együttműködni képes változat, míg az Androidos verzió 2016 elején fog érkezni. Ára kb. 137.500-550.000 forint lesz, természetesen modelltől függően.

Az okostelefonok tudása és kapacitása tekintetében szintén jelentős áttörések elébe nézünk a következő esztendőben. A Qualcomm cég vadonatúj, a 64 bites Kyro CPU technológiát kamatoztató Snapdragon 820 chipkészletével egy időben bemutatta a már évek óta fejlesztett, Zeroth névre keresztelt,  kognitív számítástechnikai platformját,   amely a lapkakészlettel együttműködve egészen más szintekre emelheti az okostelefonok tudását. A hardver és szoftver kombinálásával kialakított platform képes lesz a tanulásra, így az idők során a telefon idomulni fog tulajdonosa használati szokásaihoz. A készülékgyártók csak az idei év végén kapták meg a vonatkozó mintákat, így várhatóan a 2016-os okostelefon-modellekben már találkozhatunk ezzel a technológiai újdonsággal.

A legfrissebb hírek szerint a Google a jövőben saját maga fejlesztené a processzorokat, ezzel téve még jobbá az Androidos készülékeket, megteremtve a tökéletes összhangot.

Már csak néhány hónap választ el minket a Samsung Galaxy S7 megjelenésétől, a gyártó pedig minden jel szerint csökkenti majd annak árát, hogy felvehessék a versenyt a konkurenciával. A Samsung vezetősége tisztában van vele, hogy bár a vállalat jelenleg piacvezető az okostelefon szektorban, néhány éven belül fordulhat a kocka, akkor pedig nagy bajban lehet a dél-koreai vállalat. Az Apple folyamatos térnyerése és az egyre olcsóbban dolgozó kínai óriások kereszttüzében egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, ezért komoly strukturális és stratégiai változtatásokra van szükség, ha meg akarják őrizni az első helyüket. Ebben fontos szerepet játszhat a Galaxy S7 is. Az S7 egyébként a 2015-ös év legjobb mobilkamerájának választott Sony Xperia Z5 kameráját fogja megkapni, azaz a gyártó mindenből csakis a legjobbat tervezi az új csúcsmodelljébe.

Különböző felmérések szerint 2016-ra a mobilkészülékek akár egyharmada dual SIM képes lesz. A Strategy Analytics elemzései szerint a jövő év már-már az ilyen típusú mobilokról fog szólni, hiszen a piacra kerülő masinák egyharmada két kártyát is kezelni fog.  A két kártyának több előnye is van: kiélezettebb lesz a verseny a szolgáltatók között, a vásárlók nagyobb lefedettséghez juthatnak, mivel két különböző operátor szolgáltatásait igénybe véve több helyen tudják használni mobiljukat. A Lenovo, a Xiaomi eddig is nagy figyelmet fordítottak a dupla SIM-es telefonokra, a hírek szerint viszont a Samsung lesz a következő, akik nagyot dobbantanak ezen a téren. Az Apple egyelőre biztosan nem lép eben az irányban.

A Sony pedig egy új, belépő szintű, A-bajonettes vázas fényképezőgéppel, az a68-al vár minket 2016-ban. A teljes nevén Sony ILCA-68 ígéretes újításokkal szolgál a fényképezés szerelmeseinek. A megjelenését 2016 márciusára várhatjuk, nagyjából 190 ezer forintos áron juthatunk majd hozzá. A fázisérzékelésen alapuló gépek között a legmagasabb, 79 pontos autofókusszal, továbbá F2.8 rekeszértékhez használható dedikált fókuszponttal rendelkezik, ezekre épül az a5100-ás 4D fókuszrendszer, mely prediktív követéssel biztosítja a gyorsan mozgó tárgyak fókuszban tartását. 8 kép/másodpercig biztosított a követőfókusz. A 24 megapixeles APS-C Exmor CMOS szenzor érzékenysége ISO 100-25 600 sávban állítható, ehhez a BIONZ X képfeldolgozó processzort társították. Ennek köszönhetően az akár 50 Mbps-os bitrátájú (30/25p, 24p), XAVC S formátumban is rögzíthető Full HD-s videók esetén is elérhető a folyamatos fókuszálás.

Egy szó mint száz, bővelkedünk majd jövőre is a technikai újdonságokban, okos-kiegészítőkben, új és frissített rendszerekben. Ígéretes évnek nézünk elébe az elektrotechnikai piac változásának és fejlődésének tekintetében. Tudja meg továbbra is tőlünk a legfrissebb elektrotechnikai híreket.